88 kişiye mezar olmuştu… Müteahhide ‘sağlık sorunları’ gerekçesiyle tahliye

Antakya’da Elit Apartmanı Faciası: 88 Kişi Hayatını Kaybetti

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde, Hatay’ın Antakya ilçesi Ekinci Mahallesi’nde yer alan Elit Apartmanı’nda meydana gelen faciada 88 kişi yaşamını yitirdi. Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı, müteahhit Mithat Tümyürek, yapı sahibi Akil İnan, yapı denetim sorumlusu Gökhan Tutar, statik proje müellifi Mehmet Yılmaz, müteahhit firma yetkilisi Bilal Alkanlı, şantiye şefi Burak K. ile proje ve uygulama denetçisi Mustafa K. hakkında “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan dava açtı.

Elit Apartmanı’nın dördüncü duruşması, Hatay 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşti. Tutuklu sanıklar müteahhit Mithat Tümyürek ve yapı denetim firması sahibi Gökhan Tutar, Ses ve Bilişim Sistemiyle (SEGBİS) duruşmaya katıldı. Bir önceki duruşmada, Antakya Belediyesi’nden “müteahhit Mithat Tümyürek’in bir dönem mühürlenen bina için belediyenin çorba evine 145 bin lira bağış yapıldığı” iddiasına ilişkin belge talep edilmişti. Ancak belge henüz gelmediği için çoğu aile bu duruşmaya katılmadı.

Duruşmada söz alan müteahhit Tümyürek ve yapı denetim firması sahibi Gökhan Tutar, önceki savunmalarını tekrarlayarak, kusurlarının olmadığını savundu.

Avukattan Eleştiri: Sanık Kalmadı

Müşteki avukatlardan Tolga Ünlü, belediyeden rapor ve kamu görevlilerin soruşturması hakkında beklenirken tahliye kararı çıktığını ve bu durumun şaşırtıcı olduğunu belirtti. Ünlü, bir yıl içinde üç kez mahkeme heyetinin değiştiğine dikkat çekerek, “Dosyada şu an tutuklu sanık kalmadı. Mithat Tümyürek hasta olduğunu belirtmişti, ancak hastalık raporu gelmedi. Karara şaşırdık, aileler ise çok tepkili” dedi.

Neler Yaşanmıştı?

2019’da 7 katlı olarak yapılan Elit Apartmanı, daha sonra zeminde asma kat eklenerek 8 kata çıkarıldı. Bilirkişi raporunda, zemindeki iş yerlerinin alanını genişletmek amacıyla eklenen asma katın ve üstteki mesken olarak kullanılan katların yapısal düzensizlikleri belirtildi. Bilirkişi raporuna göre, binanın statik projesi yetersizdi ve temel donatı alanı ile zemin emniyet gerilmesi konusunda eksiklikler vardı. Yapım aşamasındaki hatalardan dolayı ise müteahhit Mithat Tümyürek’in sorumlu tutulduğu açıklandı. Müteahhit Tümyürek, kaçak asma kattan dolayı mühürlenen binanın mührünün kaldırılması için belediyenin çorba evine 140 bin TL bağış yaptığını ifade etmişti.

Related Posts

Avrupa Birliği’nden Türkiye’ye kötü haber

Avrupa Komisyonu’nun 2023 ve 2024 yıllarına ait Türkiye raporları, Strasbourg’daki Genel Kurul oturumunda görüşüldü. Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sánchez Amor, “2013’teki Gezi protestolarından sonra, Türkiye’deki demokratik standartlar açısından hiçbir olumlu gelişme yaşanmadı. Türkiye, demokratik standartlarda gerileyen tek aday ülke olarak açıkça öne çıkmaktadır” dedi.

Hindistan ve Pakistan arasındaki son durum

Hindistan ordusu, Pakistan’ın Keşmir bölgesine saldırılar düzenledi. En az 26 kişinin öldüğü çatışmalarda beş Hindistan savaş uçağı düşürüldü. İki ülke ordularını savaşa hazırlarken, uluslararası toplum tarafları itidale çağırdı.

Netanyahu: Amacımız Orta Doğu’nun çehresini değiştirmek

Netanyahu: Amacımız Orta Doğu’nun çehresini değiştirmek

İş insanı Pınar Eczacıbaşı yaşamını yitirdi

Genç Yönetici ve İş İnsanları Derneği (GYİAD) Yüksek İstişare Kurulu üyesi ve Türkiye-Lüksemburg İş Konseyi’nin kurucu Başkanı Pınar Eczacıbaşı hayatını kaybetti.

Almanya’nın yeni başbakanı belli oldu

Ayrıntılar geliyor…

CHP’li Karasu’dan ‘Atatürk Havalimanı’ tepkisi: ‘Adınız da sözünüz de yalan’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, Atatürk Havalimanı Terminal Binalarının “teknopark” ilan edilmesine tepki göstererek, “Utanmadan terminal binalarını ‘teknopark’ ilan edip, İstanbul’u küresel düzeyde bir girişimcilik merkezi yapacağınızı iddia ediyorsunuz. Teknoloji özerk ve bilimsel üniversiteyle gelişir, teknopark inşa ederek değil” ifadesini kullandı.