‘Kuru cilt’ böbrek hastalıklarında belirti olabilir

Böbrek Hastalıkları Cilt Sorunlarına Yol Açabilir!

Bir vakıf tarafından yapılan açıklamada, ciltteki kuruluk ve kaşıntının sadece dış etkenlerle sınırlı olmayabileceği vurgulandı.

Böbrek hastalıklarının da benzer belirtilere yol açabileceği belirtilen açıklamada, kronik böbrek hastalığının vücutta toksik maddelerin birikmesine ve cildin kurumasına neden olduğu ifade edildi. Bu durumun süregenliği durumunda, mevsimsel etkiler veya beslenme eksikliklerinin tek başına yeterli olamayabileceği bildirildi.

Açıklamada konuşan Türk Böbrek Vakfı Başkanı Erk, böbrek hastalıklarının sessizce ilerlediğini belirtti.

Erk, cilt kuruluğunun basit bir sorun gibi görünse de aslında vücudun uyarı sinyali olabileceğine dikkat çekerek, erken teşhisin hastalığın ilerlemesini durdurabileceğini ve genel sağlığı koruyabileceğini vurguladı. Yılda bir kez yapılan kan testleri ve doktor kontrollerinin böbrek sağlığını korumanın en önemli yollarından biri olduğuna değindi.

“Kaşıntı için en etkili tedavi böbrek naklidir”

Vakfın yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Aydın Türkmen ise kronik böbrek yetersizliği ve son dönem böbrek yetersizliği durumlarında cilt kuruluğu ve kaşıntısının sıkça gözlemlenen sorunlardan olduğunu ve hastaların yaklaşık üçte birinde görüldüğünü dile getirdi.

Türkmen, hastalarda yeterli diyaliz yapılmasının önlenememesinin yoğun kaşıntıya yol açabileceğini aktararak, tedavinin vücuttaki toksik maddelerin azaltılmasını hedeflediğini belirtti.

Vakfın diyetisyeni Gökçen Efe Aydın da beslenme alışkanlıklarının cilt sağlığını doğrudan etkilediğini söyledi.

Yetersiz su tüketimi ile aşırı tuzlu ve işlenmiş gıdaların cildin nemini azalttığını belirten Aydın, özellikle A, C, E vitaminleri ve Omega-3 yağ asitlerinden yetersiz alımın cildin elastikiyetini kaybetmesine ve kurumasına neden olabileceğini ifade etti.

Related Posts

Bebeklerini sallayan, zıplatan ebeveynler dikkat: Hayati risk taşıyor!

Bebeklerini sallayan, zıplatan ebeveynler dikkat: Hayati risk taşıyor!

Aşırı aktif mesane kadınları tehdit ediyor! Ani idrar yapma isteği en tipik belirtisi

“Ani idrarım geldi, yetişemedim”, “Çok sık idrara çıkıyorum, böbreklerim iyi çalışıyor”, “Evden çıkmadan önce mutlaka tuvalete girerim” Günlük hayatımızda yaşadığımız veya çevremizden sıkça duyduğumuz bu yakınmalar, toplumda “aşırı aktif mesane” olarak bilinen mesane hiperaktivitesi hastalığının sinyali olabilir.

3-2-8 egzersizi göbek yağını hızlıca yakıyor

Pilates uzmanı Nonna Glaser mimarı olduğu “3-2-8” antrenman yönteminin göbek yağlarından en hızlı kurtulma yolu olduğunu belirtiyor. Peki, 3-2-8” antrenman yöntemi nasıl çalışıyor?

‘Gücü basitliğinde’: Sirke temizlikte ne kadar etkili?

Sirke, bir temizlik ürünü olarak insanlar ve gezegen için çok çeşitli faydalara sahip. Ama inceliklerini bilerek kullanmak gerekiyor.

‘Aile Sağlığı Merkezleri depreme hazır mı?’

Aile Sağlığı Merkezlerinin (ASM) depreme dayanıklılığına ilişkin açıklama yapan Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, “ASM’leri merkeze alan hiçbir ciddi yeniden yapılandırma çalışması yapılmadı. Bu ihmalin faturası çok ağır olabilir” dedi.

Araba tutması sona erdi: Bilim insanları bundan 1 dakikada kurtulmanın yolunu buldu

Nagoya Üniversitesi araba tutulması olarak bilinen hareket hastalığına karşı çözüm olacak bir yol keşfetti. Bu keşif hareket hastalığı semptomlarını 2 saate kadar önemli ölçüde azaltabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir