Uzmanlar uyardı: Kelle paça yerine bu çorbayı için

Türk mutfağının en sevilen çorbalarından biri olan kelle paça; küçük ve büyükbaş hayvanların kafa ve ayak bölümlerinden hazırlanıyor. Hem kafa hem de ayak kısmı yüksek miktarda kolajen içeriyor. Bu nedenle kelle paça, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, hastalıklara karşı koruma sağlıyor ve omega-3 içeriğiyle beyin sağlığını destekliyor. Düzenli ve ölçülü tüketildiğinde soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi hastalıklara karşı etkili oluyor.

Ancak yapılan araştırmalar, kelle paçanın aşırı tüketilmesinin karaciğer ve böbrek sağlığına zarar verebileceğini ortaya koydu. Geleneksel olarak eklem ağrılarına iyi geldiği bilinen kolajen, fazla alındığında bu organlarda olumsuz etkilere yol açabiliyor.

MORİNA BALIĞI ÖNERİSİ

Uzmanlar, eklem sağlığını desteklemek ve bağışıklığı güçlendirmek için morina balığının da beslenme listesine eklenmesini tavsiye ediyor. Özellikle kuzey bölgelerinde görülen morina balığının derisinden elde edilen kolajen peptitlerin eklem ağrılarına iyi geldiği, iyileşme sürecini desteklediği belirtiliyor.

VATANDAŞLAR TEPKİLİ

Milliyet’te yer alan bu haber, sosyal medyada da geniş yankı buldu. Birçok vatandaş, “Kelle paçayı zaten yılda bir anca içiyoruz, şimdi de morina balığı yiyin diyorlar” diyerek öneriye tepki gösterdi.

Related Posts

Ruh sağlığında sahtecilik tehdidi… Prof. Dr. Gökhan Malkoç: ‘Ruh sağlığı yasasının çıkarılması şarttır’

Türkiye genelinde yürütülen sahte diploma operasyonları kapsamında adı anılan isimlerden birinin de kamuoyunda psikolog olarak bilinen Abdullah Volkan Uçak’ın olması; sahte unvanlarla faaliyet gösteren kişilerin yurttaşların ruh sağlığını da tehlikeye attığını gösterdi. Konuya ilişkin konuşan Türk Psikologlar Derneği Başkanı Prof. Dr. Gökhan Malkoç, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada psikologların meslek yasası olması ve üniversitelerin psikoloji bölümlerinin standartlarının da yükseltilmesi gerektiğini belirtti.

Orman yangınlarının ardından ‘hava kirliliği’ alarmı: Şikayetler arttı, başvurular yüzde 30 arttı

Bursa’da günlerce devam eden orman yangınlarının ardından solunum yolu şikayetiyle hastaneye başvuranların sayısında yüzde 30 artış yaşandığı öğrenildi. Uzmanlar kronik hastalığı olanların maskeyle dolaşması uyarısında bulunurken özellikle akut ve yoğun maruziyetlerde ölüm riskinin yüzde 5-8 arttığını vurguladı.

Ne avokado ne de kayısı: Bağırsak için en iyi meyve açıklandı

Uzmanlar, sağlıklı bir sindirim sistemi için günlük 25 ila 38 gram lif tüketilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Ancak bu miktara ulaşabilenlerin oranı oldukça düşük. Yapılan değerlendirmelere göre, erkeklerin sadece %3’ü, kadınların ise yaklaşık %10’u önerilen lif miktarını günlük olarak karşılayabiliyor.

Yemeden önce dikkat: Renkli dondurmaların görünmeyen tehlikesi

Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cihangir Akgün, hazır dondurmalarda kullanılan katkı maddelerinin çocuklarda dikkat eksikliği, hiperaktivite ve davranış problemlerini tetikleyebileceği konusunda uyardı.

Cömertliğin beyni bulundu: Bu bölge zarar gördüğünde bencilleşiyoruz

Cömertliğin sadece bir karakter özelliği değil, nörolojik bir mekanizmanın sonucu olabileceği ortaya çıktı. Almanya’nın Düsseldorf Üniversitesi öncülüğünde Güney Afrika, Hollanda ve İsviçre’den bilim insanlarının katılımıyla yürütülen araştırma, insan beynindeki bazolateral amigdala adlı bölgenin cömertlik ve empatiyle doğrudan ilişkili olduğunu gösterdi.

Yeni keşif tarihi yeniden yazdıracak: Yaşamın nasıl başladığına dair bilgiler ters yüz oldu

Bilim insanlarının elde ettiği son bulgular, yaşamın kökenine dair ezberleri bozdu. Milyarlarca yıl öncesine uzanan izler, Dünya’daki ilk canlılığın sanılandan çok daha önce ve farklı koşullarda ortaya çıkmış olabileceğini gösteriyor.