AB “uzay yasası” planlarını duyurdu. Uzay için “tek pazar” yaratmayı planlıyor

AB, uzay alanındaki gelişmelere yaptığı yatırımları artırmalı ve bu sektördeki aktörleri birleştirerek güçlü konumlarını sürdürmeye çalışmalıdır. Bu durum, AB Savunma ve Uzay Komiseri Andrius Kubilius’un Brüksel’de düzenlenen 17. Avrupa Uzay Konferansı’ndaki konuşmasından da açıkça anlaşıldı.

LİDERLİKTE KARARLI ADIMLAR

Kubilius, Avrupa’nın küresel uzay yarışındaki rolüne dikkat çekerek, kararlı bir adım atmaması halinde kıtanın geride kalma riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu. “Uydu fırlatma ve sektör gelirlerinde liderler arasındayız. Uzayda dünya lideriyiz. Ancak artık bir yol ayrımındayız. Kubilius, “Liderliğimizi sürdürmek için cesur ve kararlı adımlara ihtiyacımız var” dedi.

“Uzayı kontrol eden geleceği kontrol eder.” Avrupa’nın uzaydaki liderliğini koruması gerekiyor. “Uzayı saldırgan otoriter rejimlere bırakamayız” diyen Avrupa Komisyonu Üyesi, 21. yüzyılı “uzay çağı” olarak niteledi.

Kubilius, küresel uzay ekonomisinin önümüzdeki on yılda üç katına çıkabileceği öngörüsünde bulundu. Bu durum, AB genelinde uzay harcamalarının acilen artırılması gerektiğini ortaya koyuyor.

“AB pazarımız büyük ama parçalı. Uzaya yönelik kamu harcamaları çok düşük ve parçalı. Bu durum büyük, iddialı ve uzun vadeli projelere girişmeyi son derece zorlaştırıyor. “Hiçbir şey yapmazsak, diğerlerine kıyasla durgunluk ve göreceli gerileme riskiyle karşı karşıya kalırız ki bu kabul edilemez” dedi.

Kubilius, özel yatırım çekmek ve güvenlik ve sürdürülebilirlik için standartlar belirlemek amacıyla “tek pazar” yaratmayı amaçlayan yeni bir “AB uzay yasası” planlarını duyurdu. Avrupa Komisyonu’nun bu yöndeki resmi çalışma programını Şubat ayı başında yayınlaması bekleniyor ancak “AB uzay hukuku”nun bir direktif veya diğer pan-Avrupa normu şeklinde resmen onaylanacağı şimdiden belli.

DAHA GÜÇLÜ BİR AVRUPA HEDEFİMİZ

Kubilius, Avrupa’nın tedarik zincirlerini güçlendirmek, inovasyonu teşvik etmek ve Avrupa’nın uzaya otonom erişimini sağlamak için birleşik bir endüstriyel stratejiye sahip olması gerektiğini de vurguladı. Bu çabada özellikle Avrupa uzay girişimlerinin özerkliği önemli olacak. “Üçüncü ülkelerden gelecek füzelere güvenmemeliyiz” diyen Avrupa Komisyonu üyesi, net bir tavır sergiledi.

Kubilius ayrıca uzay istihbaratı, iletişimi ve gözetlemeye daha fazla yatırım yapılmasının önemini vurguladı. “Alan olmadan savunma olmaz.” “Avrupa’yı korumak için uzayda güçlü bir Avrupa varlığına ihtiyacımız var” dedi.

Related Posts

Asya borsaları sallanıyor: Ticaret görüşmeleri mi, Savaş gölgesi mi? (7 Mayıs 2025)

Asya borsaları, ABD-Çin ticaret müzakerelerine dair iyimserlik ve Çin’in ekonomiyi destekleyici adımlarıyla hareketlenirken, Hindistan-Pakistan arasındaki jeopolitik gerilimler nedeniyle karışık bir seyir izliyor. ABD ve Çin yetkililerinin tarife …

Dünyayı alt üst eden ticaret savaşında sürpriz gelişme: ABD ve Çin ilk kez görüşecek

Çin ve ABD’li yetkililerin tırmanan ticaret geriliminin çözümü için ikili müzakerelere başlama kararı aldı. İki ülkenin yetkilileri İsviçre’de görüşecek.

Akaryakıtta fiyatlar değişti: Motorine indirim pompaya yansıdı

Brent petrol ve döviz kurlarındaki değişim motorine indirim olarak yansıdı. 7 Mayıs 2025 tarihinde İstanbul, Ankara ve İzmir’de güncel akaryakıt fiyatları belli oldu. İşte son durum…

Eski başekonomisti açıkladı: TCMB 19 Mart’tan sonra ne kadar döviz sattı?

Merkez Bankası rezervleri kayıp vermeyi sürdürürken Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, 18 Mart’tan bu yana satılan döviz miktarını hesaplayarak, açıkladı. 19 Mart’ta …

Filipinler’de enflasyon 2019’dan bu yana en düşük seviyede

Filipinler İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre, Nisan 2025’te yıllık enflasyon yüzde 1,4’e gerileyerek Kasım 2019’dan bu yana en düşük seviyesine ulaştı. Mart ayında bu oran yüzde 1,8 idi. Bu düşüş özellikle gıda ve alkolsüz …

Brent petrol yeniden 60 doların üzerinde

Petrol fiyatları, OPEC+ ülkelerinin üretim artışı kararı sonrası gerilemesinin ardından yatırımcıların alımlarıyla yeniden yükselişe geçti. Brent petrol 61,23 dolardan işlem görüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir