Ay’daki Topraktan Su Çıkarabilen Bir Teknoloji Geliştirildi
Hong Kong Çin Üniversitesi araştırmacıları, Ay’daki topraktan su çıkarabilen ve bunu oksijen ve kimyasal yakıta dönüştürebilen bir teknoloji geliştirdi. Yapılan yeni araştırmaya göre, bu teknoloji Ay’da yaşamın idame ettirilmesine olanak sağlayabilir. Euronews haber sitesinin aktardığına göre, bilim insanlarının bu teknolojisi Ay toprağından su elde edilmesini mümkün kılıyor ve elde edilen su, karbondioksiti oksijen ve kimyasal yakıta dönüştürmek için kullanılabiliyor.
Cell Press dergisi Joule’de yayınlanan çalışma, bu teknolojinin gelecekteki derin uzay keşifleri için yeni fırsatlar doğurabileceğini ortaya koydu. Bu da demek oluyor ki, bu teknoloji sayesinde Ay’a su gibi temel kaynakların getirilmesi için gereken maliyet azaltılabilecek.
“Bunu Hayal Etmemiştik”
Araştırmaya göre, tek bir galon suyun roket ile uzaya gönderilme maliyeti 83 bin dolar. Bir astronot ise günde dört galon yani yaklaşık 15,16 litre su tüketebiliyor. Araştırmanın başındaki isim Lu Wang, “Ay toprağındaki ‘sihri’ hiçbir zaman tam olarak hayal etmemiştik” açıklamasında bulundu.
Araştırmaya göre, Ay yüzeyinden su çıkarmak için mevcut stratejiler, birden fazla “yoğun enerji” adımını içeriyor ve yakıt tarafından ne kadar karbondioksit kullanıldığı belirsiz. Ayrıca, Ay’ın aşırı ortamı topraktan daha fazla oksijen ve su elde etmeyi zorlaştıracak etmenler içeriyor. Astronotların soludukları karbondioksitin, ekibin ihtiyaçlarını karşılamak için yetersiz kalacağı da belirtiliyor.