Baş ağrısının en yaygın nedeni

Boyun Kaynaklı Baş Ağrısı Nedenleri ve Belirtileri

Hemen herkes zaman zaman baş ağrısı çeker. Ancak baş ağrılarının dayanılmaz hale geldiği durumlarda doktora başvurulması önemlidir.

Özellikle, beyin ve baştaki diğer yapıların rahatsızlıklarından kaynaklanan baş ağrıları sanılanın aksine her zaman beyinden kaynaklanmaz. Bunun yanı sıra, baş ağrısı genellikle boyundan kaynaklanır. 1983 yılında Uluslararası Baş Ağrısı Derneği tarafından “Boyun kaynaklı baş ağrısı” tanımı yapılmıştır.

Ağrı Aniden Başladıysa ve Şiddetliyse…

Beyindeki sorunlardan kaynaklanan baş ağrıları genellikle belirli bir bölgede yoğunlaşır. Ağrı şiddetlidir ve bilinç bulanıklığına, konuşma bozukluğuna yol açabilir. Ayrıca, vücudun bir yarısında uyuşma, güç kaybı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Bu durumu yaşayan hastalar genellikle “hayatımda yaşadığım en şiddetli baş ağrısı” ifadesini kullanır. Baş ağrısının nedeni beyin kanaması olabilir. Bu durumda hemen hastaneye başvurulmalı ve bir beyin MR’ı çekilmelidir.

Ağrı Ensenden Başlayıp Başınıza Yayıldıysa…

Boyundan kaynaklanan baş ağrıları genellikle enseden başın tamamına yayılır. Bu tür ağrılar genellikle strese, yoğun yorgunluğa veya soğuğa maruz kalındığında artar.

Ense kaslarının gerilmesine bağlı olarak boyun arkasında bulunan beynin arka tarafını besleyen damarlar yeterince kan taşıyamaz, bu da ağrıya sebep olur. Bu tür baş ağrıları genellikle migrenle karşılaştırılabilir ve trafik kazaları, ileri yaş, ağır spor veya romatolojik hastalığı olanlarda sık görülebilir.

Ağrı Beynin Sağ veya Sol Yarısındaysa…

Yapılan araştırmalar, migren teşhisi konulan hastaların %80’inden fazlasının baş ağrısı nedeninin farklı olduğunu göstermektedir.

Migren genellikle nöbetler halinde gelir, gelmeden önce göz yaşarması, burun akıntısı, mide bulantısı gibi belirtiler verebilir. Baş ağrısı şiddetli olup aydınlık ve gürültü ağrısını artırabilir. Migren ağrıları genellikle beynin sağ veya sol yarısını etkiler ve periyodik olarak tekrarlayabilir.

4 Farklı Tanı Çıkabilir

Boyun kaynaklı baş ağrıları için tam teşhis için boyun MR’ı çekilmelidir. Bu tür MR’lar genellikle dört farklı tanı koyabilir: boyun fıtığı, boyun omurilik kanalında daralma, boyun düzleşmesi ve kas gerginliği.

Kas Gerginliği

Kas gerginliği genellikle geçicidir. Stresten uzak durmak, kas gevşetici kullanmak, boyuna sıcak uygulamak ve masaj gibi yöntemler boynu rahatlatabilir. Ayrıca, yüzmek veya su içinde egzersiz yapmak da kasları gevşetebilir.

Boyun Düzleşmesi

Boyun düzleşmesi, boynun uzun süre gergin kalması sonucu C harfi şeklindeki yapının düzleşmesidir. Bu durum, beyne kan taşıyan damarların sıkışmasına ve baş ağrılarına neden olabilir. Tedavisi manuel terapi ve ozon tedavisi ile mümkündür.

Diğer Durumlar ve Önemli Bilgiler

Boyun fıtığı, omurilik kanalında daralma gibi durumlar da baş ağrısına sebep olabilir. Bu gibi durumlarda mutlaka uzman bir beyin cerrahına başvurulmalıdır. Sinüzitler ve damarsal nedenler de baş ağrısına yol açabilir. Baş ağrılarının büyük bir kısmının boyundan kaynaklandığı düşünülerek, boynun incelenmesi ve tedavi edilmesi önemlidir.

Related Posts

Yemeden önce dikkat: Renkli dondurmaların görünmeyen tehlikesi

Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cihangir Akgün, hazır dondurmalarda kullanılan katkı maddelerinin çocuklarda dikkat eksikliği, hiperaktivite ve davranış problemlerini tetikleyebileceği konusunda uyardı.

Cömertliğin beyni bulundu: Bu bölge zarar gördüğünde bencilleşiyoruz

Cömertliğin sadece bir karakter özelliği değil, nörolojik bir mekanizmanın sonucu olabileceği ortaya çıktı. Almanya’nın Düsseldorf Üniversitesi öncülüğünde Güney Afrika, Hollanda ve İsviçre’den bilim insanlarının katılımıyla yürütülen araştırma, insan beynindeki bazolateral amigdala adlı bölgenin cömertlik ve empatiyle doğrudan ilişkili olduğunu gösterdi.

Yeni keşif tarihi yeniden yazdıracak: Yaşamın nasıl başladığına dair bilgiler ters yüz oldu

Bilim insanlarının elde ettiği son bulgular, yaşamın kökenine dair ezberleri bozdu. Milyarlarca yıl öncesine uzanan izler, Dünya’daki ilk canlılığın sanılandan çok daha önce ve farklı koşullarda ortaya çıkmış olabileceğini gösteriyor.

Uzmanı uyardı: Günde 100-150 gramın üzerinde et tüketmeyin

Uzman diyetisyen, Kurban Bayramı dolayısıyla vatandaşlara sağlıklı beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu. Bayram sofralarında sıkça tüketilen kırmızı etin, doğru şekilde pişirilmesi ve dengeli tüketilmesi gerektiğine dikkat çekip özellikle kronik rahatsızlığı olan bireylerin dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Kırklareli’nde sağlıklı yaşam ve kan bağışı etkinliği düzenlendi

Kırklareli’nde, sağlıklı yaşam bilincini artırmak ve kan bağışını teşvik etmek amacıyla farkındalık etkinliği düzenlendi.

ABD’de BionTech aşılarına ‘Genç erkeklerde kalp hasarı riski oluşturabilir’ uyarısı eklenecek

ABD’de BionTech aşılarına ‘Genç erkeklerde kalp hasarı riski oluşturabilir’ uyarısı eklenecek