Çarşı davasının gerekçeli kararı açıklandı: ‘Aralarında dostluk ilişkisi dışında bir bağ yok’

Çarşı Üyelerine Yargıtaydan İkinci Beraat Kararı!

Gezi Parkı eylemlerine ilişkin yargılandıkları davada aldıkları beraat kararları Yargıtay tarafından bozulan Beşiktaş taraftar grubu Çarşı üyesi 35 kişi hakkında dokuz yıl sonra verilen ikinci beraat kararına ilişkin gerekçeli karar açıklandı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay’ın bozma ilamından sonra yeniden ele aldığı Çarşı davasına ilişkin kararını 23 Aralık 2024’te görülen duruşmada açıkladı. Tüm sanıklar, üzerlerine atılı “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs”, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet”, “Terör örgütü kurma veya yönetme” ve “Örgüte üye olma” suçlarından beraat ettiler.

“ARALARINDA DOSTLUK İLİŞKİSİ DIŞINDA BİR BAĞ YOK”

Gerekçeli kararını açıklayan mahkeme, sanıkların tamamının Beşiktaş Spor Kulübü taraftarı olduğunu, aralarında takım taraftarlığından ve sosyal paylaşımlardan kaynaklanan arkadaşlık ve dostluk ilişkisi dışında hiyerarşik yapı, görev dağılımı, organizasyon şeması, maddi kaynak, silah mühimmatı ve gizlilik esasları bulunmadığına kanaat getirdi. Çarşı grubunun, takım taraftarlığından kaynaklanan, legal sosyal etkinlikler dışında herhangi bir illegal faaliyet içinde de bulunmadıklarını belirten mahkeme, Haziran 2013 tarihinde olan Taksim Gezi Parkı protestolarını düzenleyen yapı içinde de bulunmadıkları sonucuna vardı.

“ANAYASAL HAKLARINI KULLANDILAR”

Gerekçeli kararda, sanıkların Anayasal bir hak olan ve demokratik ifade özgürlüğü içinde protestolara katıldıkları belirtilerek, zaman içinde farklı kişi veya grupların provokasyonu veya kolluk güçlerinin orantısız güç kullanmaları sonucunda oluşan olumsuz durumlara ve suç teşkil eden eylemlere katıldıklarının somutlaştırılamadığı ifade edildi.

TELEFON GÖRÜŞMELERİ “YASAK DELİL” KABUL EDİLDİ

İddianamede yer alan mağdurların, sanıklarla ilgili herhangi bir suç isnatlarının bulunmadığını da kaydeden mahkeme, dosyada dava açılması için yeterli delil olarak gösterilen baz istasyonu tespitlerinin tek başına bir anlam ifade etmediğini ve bu dosya açısından usulüne uygun olarak alınmayan telefon görüşme tapelerinin ‘yasak delil’ niteliğinde olduğunu ifade etti. Gerekçeli kararda ayrıca iletişim tespit tutanakları da ‘yasak delil’ olarak kabul edildi.

“ŞÜPHEDEN SANIK YARARLANIR”

Related Posts

Avrupa Birliği’nden Türkiye’ye kötü haber

Avrupa Komisyonu’nun 2023 ve 2024 yıllarına ait Türkiye raporları, Strasbourg’daki Genel Kurul oturumunda görüşüldü. Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sánchez Amor, “2013’teki Gezi protestolarından sonra, Türkiye’deki demokratik standartlar açısından hiçbir olumlu gelişme yaşanmadı. Türkiye, demokratik standartlarda gerileyen tek aday ülke olarak açıkça öne çıkmaktadır” dedi.

Hindistan ve Pakistan arasındaki son durum

Hindistan ordusu, Pakistan’ın Keşmir bölgesine saldırılar düzenledi. En az 26 kişinin öldüğü çatışmalarda beş Hindistan savaş uçağı düşürüldü. İki ülke ordularını savaşa hazırlarken, uluslararası toplum tarafları itidale çağırdı.

Netanyahu: Amacımız Orta Doğu’nun çehresini değiştirmek

Netanyahu: Amacımız Orta Doğu’nun çehresini değiştirmek

İş insanı Pınar Eczacıbaşı yaşamını yitirdi

Genç Yönetici ve İş İnsanları Derneği (GYİAD) Yüksek İstişare Kurulu üyesi ve Türkiye-Lüksemburg İş Konseyi’nin kurucu Başkanı Pınar Eczacıbaşı hayatını kaybetti.

Almanya’nın yeni başbakanı belli oldu

Ayrıntılar geliyor…

CHP’li Karasu’dan ‘Atatürk Havalimanı’ tepkisi: ‘Adınız da sözünüz de yalan’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, Atatürk Havalimanı Terminal Binalarının “teknopark” ilan edilmesine tepki göstererek, “Utanmadan terminal binalarını ‘teknopark’ ilan edip, İstanbul’u küresel düzeyde bir girişimcilik merkezi yapacağınızı iddia ediyorsunuz. Teknoloji özerk ve bilimsel üniversiteyle gelişir, teknopark inşa ederek değil” ifadesini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir