Şubat 5, 2025

Güncel Haberler ve İlginç Gelişmeler – İlgin Haber

Güncel ekonomi, spor ve teknoloji haberleriyle ilginizi çekecek, sıcak gelişmelerin adresi: İlgin Haber!

Çocuğum sömestirde ‘ekrandan başını kaldırmayacak’ endişesi mi yaşıyorsanız?

Sömestir tatili, çocukların dinlenmesi, eğlenmesi ve gelişimlerini destekleyecek aktivitelerle zaman geçirmesi için önemli bir fırsat ancak pek çok anne-baba için “ya ekrandan başını kaldırmazsa!” endişesini de beraberinde getiriyor. Klinik Psikolog Oğuzhan Gürdoğan, yarıyıl tatilinde çocuklara hem dijital disiplin kazandırmanın 6 etkili yolunu hem de ailece eğlenceli ve verimli zaman geçirmeye katkı sağlayacak etkinlikleri anlattı.







Sömestir Tatili İçin Çocukları Ekrandan Uzak Tutmak

Sömestir Tatilinde Eğlenceli ve Öğretici Bir Tatil İçin Öneriler!

1- Net Kurallar Belirleyin

Dijital oyun süresi için net bir zaman dilimi oluşturun. Bu süreyi çocuğun yaşına ve tatildeki diğer aktivitelerine göre belirleyebilirsiniz. Oyun oynayacağı saatleri birlikte önceden planlayarak da düzensiz kullanımın önüne geçebilirsiniz.

2- Alternatif Aktiviteler Sunun

Dijital oyunlara harcanan zamanın yerini dolduracak keyifli ve öğretici alternatifler sunun. Örneğin; spor, sanat etkinlikleri ya da ailece oynanan masa oyunları gibi etkinlikler çocukları motive eder.

3- Eğitim İçerikli Oyunları Teşvik Edin

Oynayacağı dijital oyunları birlikte seçerek; böylece yaşına uygun ve şiddet içermeyen, zihinsel gelişimini destekleyen ve öğrenmeyi eğlenceli hale getiren oyunlara yönlendirebilirsiniz. Bu işbirliğiniz, oyun süresini daha verimli hale getirir.

4- Oyunları Birlikte Oynayın

Çocuğun oynadığı oyunları birlikte deneyimleyerek hem eğlenceli vakit geçirebilir hem de oyun dünyasını anlamaya çalışabilirsiniz. Bu, çocukla iletişiminizi de güçlendirir.

5- Ekran Kullanımı Hakkında Model Olun

Klinik Psikolog Oğuzhan Gürdoğan, çocukların ebeveynlerinin davranışlarını model aldığını belirtiyor. Bu nedenle, ekran karşısında geçirdiğiniz süreyi sınırlandırmanız, çocuğunuz için olumlu bir örnek oluşturur. Örneğin; kitap okuma alışkanlığını göstermek onun da kitap okuma isteğini artırabilir.

6- Sürekli İletişimde Kalın

Dijital oyunların, çocuğunuzun diğer alanlardaki işlevselliğini nasıl etkilediği hakkında onunla açıkça konuşun ve sorumluluk bilinci aşılamaya çalışın.