Diş macununa benzeyen esnek batarya geliştirildi

Linköping Üniversitesi’nden Yumuşak, Diş Macunu Benzeri Yenilikçi Batarya Geliştirildi

Linköping Üniversitesi’nde bu yenilikçi bataryayı geliştiren ekip, elektronik cihazları dönüştürebilecek yumuşak, diş macunu benzeri bir bataryanın yaratıldığını duyurdu.

Potansiyel uygulamalar arasında tıbbi cihazlar, giyilebilir teknolojiler ve yenilikçi robotlar bulunuyor. Linköping Üniversitesi’nden yardımcı doçent Aiman Rahmanudin, malzemenin dokusunun diş macununa benzeyen bir yapıya sahip olduğunu belirtiyor. Üç boyutlu yazıcılarla istenen şekilde tasarlanabilen bu batarya, yeni teknolojik gelişmelere zemin hazırlıyor.

Independent Türkçe’nin haberine göre, bataryada kağıt üretiminden elde edilen sürdürülebilir bir yan ürün olan ligninden yapılmış elektrotlar kullanılması, çevre dostu bir alternatif sunuyor ve geleneksel lityum bazlı teknolojilere alternatif oluşturuyor.

‘Çevre Dostu Bir Alternatif Oluşturuldu’ – Lignin ve Konjuge Polimerlerle Yenilikçi Yaklaşım

Eski zamanlarda, esnek bataryalar için nadir malzemelere bel bağlanıyordu. Organik Elektronik Laboratuvarı’nda doktora sonrası araştırmacı olan Mohsen Mohammadi, bataryadaki malzemelerin konjuge polimerler ve lignin gibi bol miktarda bulunduğunu ifade ediyor. Lignin gibi yan ürünlerin yenilikçi bataryalarda değerlendirilmesi, daha sürdürülebilir bir yaklaşımı hayata geçiriyor.

Ekip, geliştirdikleri prototipin orijinal boyutunun iki katına kadar esneyebildiğini ve en az 500 kez şarj edilebildiğini gösterdi. Ancak, yardımcı Doçent Rahmanudin’e göre, bataryanın performansının iyileştirilmesi gerekiyor ve yeni kimyasal bileşiklerle voltajın arttırılması hedefleniyor.

Yapılan araştırma, Science Advances dergisinde “Make it flow from solid to liquid: Redox-active electrofluid for intrinsically stretchable batteries” başlığı altında ayrıntılı bir şekilde yayınlandı.

Related Posts

Yağmur Drone’ları durdurabilir mi? İşin uzmanları anlatıyor

Gökyüzünü fetheden drone teknolojisi, tarımdan arama-kurtarmaya, film çekiminden lojistiğe kadar birçok alanda vazgeçilmez bir araç haline geldi. Ancak yağmurlu havalarda drone uçurmak, hem cihazın güvenliği hem de uçuş performansı açısından ciddi …

Microsoft’tan kritik uyarı: “Hemen güncelleyin”

Microsoft’un güvenlik, performans ve kararlılık açısından en güçlü işletim sistemi olarak lanse ettiği Windows 11, sonunda Windows 10 ile pazar payında başa baş geldi. Statcounter’ın Haziran sonu verilerine göre, her iki sistemin kullanımı arasında …

Haziran ayı enflasyon oranı açıklandı: İşte TÜİK tarafından açıklanan veriler

Milyonların beklediği Haziran ayı enflasyon verileri açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından kamuoyuyla paylaşılan son veri, 2025’in ilk 6 ayına dair zam oranlarının belirlenmesinde kritik rol oynuyor. Özellikle memur, memur emeklisi ve SSK–Bağ-Kur emeklileri için maaş artışlarını doğrudan etkileyen oran, aylık bazda 1,37, yıllık bazda 35,05 olarak kayıtlara geçti.

Kahve içmek yaşlanmayı yavaşlatıyor mu?

Uzmanların yeni araştırmasına göre dünyanın en sevilen uyarıcısı, sadece zinde tutmakla kalmıyor, içerisindeki kafein ile hücre seviyesinde yaşlanmayı yavaşlatıyor.

HDMI 2.2 resmen duyuruldu: 16K çözünürlük desteği

İlk kez Şubat ayında düzenlenen CES fuarında açıklanan HDMI 2.2 standardı nihayet resmiyet kazandı. HDMI Forum tarafından tamamlanan yeni sürüm, daha önce ortaya çıkan sızıntıların çoğunu doğruluyor.

GSB Spor Okulları gençleri bekliyor

Aydın Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü koordinesinde yürütülen GSB Spor Okulları ve GSB Engelsiz Spor Okulları, 24 farklı branşı ile yaz döneminde de gençleri beklerken, başvuru kayıtları başladı.