Fransa’da hükümet, vatandaşlık meselesini tartışmaya açmak istiyor

Fransa’nın Ulusal Meclis’te 6 Şubat’ta, Fransız sömürgesi Mayotte Adası’nda doğan çocuklar için vatandaşlık hakkına erişim koşullarını sıkılaştıran tasarının kabulü, Fransız vatandaşlığını alma koşullarını gündeme getirdi.

Adalet Bakanı Gerald Darmanin, tasarı Meclis’ten geçtikten hemen sonra basına yaptığı ilk açıklamada, ülkede doğuştan vatandaşlık hakkı konusunda müzakerelerin açılması gerektiğini belirtti.

Ülkenin Sarthe vilayetine dün gerçekleştirdiği ziyaret sırasında yerel basına konuşan Darmanin, “Bence tesadüfen Fransız olamayız, isteğe dayalı Fransız olmalıyız.” dedi.

Darmanin, birçok demokratik ülkede, “doğuştan vatandaşlık” hakkı olmadığını ifade ederek, “Fransa’da doğmak, mutlak Fransız olma hakkını vermiyor.” diye konuştu.

Fransa Başbakanı François Bayrou ise dün konuk olduğu RMC radyosunda yaptığı açıklamada, Darmanin’in, doğuştan vatandaşlık konusunda talep ettiği müzakerenin çok kapsamlı olmadığını belirtti.

Bayrou, “Fransız olmanın ne anlama geldiğine” ilişkin daha kapsamlı bir müzakere istediğini dile getirdi.

Mevcut koşullarda, yabancı bir ailenin çocuğu Fransa ana kara topraklarında doğduğu takdirde belirli şartları yerine getirerek 13 yaşında Fransız vatandaşlığını alabiliyor.

Bu durum, Fransız sömürgesi Mayotte Adası’nda farklılık gösteriyor. Ada’da doğan bir kişiye, Fransız vatandaşlığının verilmesi için bir ebeveynin en az 3 ay Mayotte’da ikamet etmiş olması gerekiyor.

Meclis’te 6 Şubat’ta oylanan tasarı kapsamında Mayotte’da doğan çocukların vatandaşlık alabilmeleri için anne ve babalarının Ada’da en az 3 yıl ikamet etmiş olması şartı getirildi. Bu tasarının, parlamento tarafından onaylanması için Senato’da da kabul edilmesi gerekiyor.

Related Posts

Avrupa Birliği’nden Türkiye’ye kötü haber

Avrupa Komisyonu’nun 2023 ve 2024 yıllarına ait Türkiye raporları, Strasbourg’daki Genel Kurul oturumunda görüşüldü. Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sánchez Amor, “2013’teki Gezi protestolarından sonra, Türkiye’deki demokratik standartlar açısından hiçbir olumlu gelişme yaşanmadı. Türkiye, demokratik standartlarda gerileyen tek aday ülke olarak açıkça öne çıkmaktadır” dedi.

Hindistan ve Pakistan arasındaki son durum

Hindistan ordusu, Pakistan’ın Keşmir bölgesine saldırılar düzenledi. En az 26 kişinin öldüğü çatışmalarda beş Hindistan savaş uçağı düşürüldü. İki ülke ordularını savaşa hazırlarken, uluslararası toplum tarafları itidale çağırdı.

Netanyahu: Amacımız Orta Doğu’nun çehresini değiştirmek

Netanyahu: Amacımız Orta Doğu’nun çehresini değiştirmek

İş insanı Pınar Eczacıbaşı yaşamını yitirdi

Genç Yönetici ve İş İnsanları Derneği (GYİAD) Yüksek İstişare Kurulu üyesi ve Türkiye-Lüksemburg İş Konseyi’nin kurucu Başkanı Pınar Eczacıbaşı hayatını kaybetti.

Almanya’nın yeni başbakanı belli oldu

Ayrıntılar geliyor…

CHP’li Karasu’dan ‘Atatürk Havalimanı’ tepkisi: ‘Adınız da sözünüz de yalan’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, Atatürk Havalimanı Terminal Binalarının “teknopark” ilan edilmesine tepki göstererek, “Utanmadan terminal binalarını ‘teknopark’ ilan edip, İstanbul’u küresel düzeyde bir girişimcilik merkezi yapacağınızı iddia ediyorsunuz. Teknoloji özerk ve bilimsel üniversiteyle gelişir, teknopark inşa ederek değil” ifadesini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir