MİT, Atatürk hakkında 90 yıldır saklanan gizli belgeyi açıkladı

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet’in ilk yıllarına ilişkin yeni belgeler yayınlamayı sürdürüyor. 

Yapılan son paylaşımda, 31 Mayıs 1935 tarihinde hazırlanan bir istihbarat raporuna yer verilirken, söz konusu raporda Mustafa Kemal Atatürk ile görüşmek isteyen bir İngiliz gazeteciye ilişkin edinilen bilgilere yer verildi. 

‘ATATÜRK CASUS OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR’

MİT’in internet sitesinde yer alan ‘özel koleksiyon’ sekmesinde yapılan paylaşımda , Atatürk’ten gazeteci olduğunu belirterek mülakat talep eden İngiliz kadına ilişkin araştırmanın neticesinin bildirilmesi ile ilgili İstanbul Büro Amirliğince hazırlanan istihbarat raporu yer alıyor. 

31 Mayıs 1935 Tarihli Raporun Detayları

“Emrinizden 4 saat sonra Bay Kılıç Ali ile görüşebildim. Aşağıdaki emri aldım. İngiliz gazetecisi olduğunu söyleyen ve Perapalas’ta katibi ile oturan bir kadın Atatürk’ten mülakat istedi. Atatürk, bunun bir casus olduğuna kanidirler. Kabul edip etmemek kararını vermeden evvel bu kadın hakkında etraflı tafsilat verilmesini, muhaberesinin gözden geçirilmesini, evrakının yoklanılmasını, sefaretle münasebetinin bulunup bulunmadığının tespitini istiyorlar. Polise de haber verilmediğini ilave ettiler. 3 saat sonra netice elde ettim fakat bu neticeyi ancak saat 22.00’de verebildim. Bay Kılıç Ali’nin cevabı şöyle oldu, ‘Atatürk yazınızı okudu, enteresan buldu, çok memnun oldu, teşekkür ediyor. Muhabere ve evrakı hakkında görüştüğümüz gibi hareket edilmesini istiyorlar’ dediler.

Bay Kılıç Ali’ye verdiğim ve bağlı olarak takdim eylediğim tafsilat, kadınların vaziyetlerini kafi derecede aydınlatmaktadır. Kadının ayrılmasına da 2 gün kalmıştır. Bununla beraber gelecek ve gidecek mektuplarını elde etmeyi temin ettim. Fırsat hasıl olursa odasına da girmeye çalışacağım. Kadınların birer fotoğraflarını sunuyorum, bilgi olarak arz eylerim.”

 

Related Posts

Avrupa Birliği’nden Türkiye’ye kötü haber

Avrupa Komisyonu’nun 2023 ve 2024 yıllarına ait Türkiye raporları, Strasbourg’daki Genel Kurul oturumunda görüşüldü. Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sánchez Amor, “2013’teki Gezi protestolarından sonra, Türkiye’deki demokratik standartlar açısından hiçbir olumlu gelişme yaşanmadı. Türkiye, demokratik standartlarda gerileyen tek aday ülke olarak açıkça öne çıkmaktadır” dedi.

Hindistan ve Pakistan arasındaki son durum

Hindistan ordusu, Pakistan’ın Keşmir bölgesine saldırılar düzenledi. En az 26 kişinin öldüğü çatışmalarda beş Hindistan savaş uçağı düşürüldü. İki ülke ordularını savaşa hazırlarken, uluslararası toplum tarafları itidale çağırdı.

Netanyahu: Amacımız Orta Doğu’nun çehresini değiştirmek

Netanyahu: Amacımız Orta Doğu’nun çehresini değiştirmek

İş insanı Pınar Eczacıbaşı yaşamını yitirdi

Genç Yönetici ve İş İnsanları Derneği (GYİAD) Yüksek İstişare Kurulu üyesi ve Türkiye-Lüksemburg İş Konseyi’nin kurucu Başkanı Pınar Eczacıbaşı hayatını kaybetti.

Almanya’nın yeni başbakanı belli oldu

Ayrıntılar geliyor…

CHP’li Karasu’dan ‘Atatürk Havalimanı’ tepkisi: ‘Adınız da sözünüz de yalan’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, Atatürk Havalimanı Terminal Binalarının “teknopark” ilan edilmesine tepki göstererek, “Utanmadan terminal binalarını ‘teknopark’ ilan edip, İstanbul’u küresel düzeyde bir girişimcilik merkezi yapacağınızı iddia ediyorsunuz. Teknoloji özerk ve bilimsel üniversiteyle gelişir, teknopark inşa ederek değil” ifadesini kullandı.