Ne avokado ne de kayısı: Bağırsak için en iyi meyve açıklandı

Ahududunun Bağırsak Sağlığı Üzerindeki Etkileri

Beslenme uzmanları ve doktorlar, lif ihtiyacını karşılamak için doğal kaynaklara yönelmenin önemine vurgu yapıyor. Bu kapsamda, lif açısından zengin olan meyveler öne çıkıyor. Gastroenterolog Will Bulsevich, ahududuyu bağırsak sağlığı açısından “1 numaralı ürün” olarak nitelendirdi.

Bir fincan ahududu yaklaşık 7 gram lif içeriyor. Ayrıca C vitamini ve polifenoller bakımından da oldukça zengin. Bu iki bileşen, vücutta antioksidan etki göstererek hücre hasarını azaltmaya yardımcı olduğu ortaya çıktı.

Diyabet ve Hassas Bağırsak İçin De Uygun

Araştırmalar, doğal şeker içermesine rağmen ahududunun tip 2 diyabet gelişme riskini düşürebileceğini ortaya koyuyor. Hali hazırda diyabet hastalığı bulunan kişilerde ise kan şekeri kontrolüne katkı sağladığı belirtildi.

Ahududu, aynı zamanda irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi rahatsızlıklarda şişkinlik ve karın ağrısına yol açabilen fermente edilebilir karbonhidratlar (FODMAP) bakımından düşük bir meyve olarak öne çıkıyor. Bu yönüyle hassas bağırsak yapısına sahip bireyler için de önerildi.

Uzmanlar Uyarıyor

Bağırsak sağlığına katkı sağlamak isteyenlerin, diyetlerine düzenli olarak ahududu eklemesi tavsiye ediliyor. Ancak uzmanlar, herhangi bir besin takviyesi veya değişikliğe gitmeden önce mutlaka doktora danışılması gerektiği uyarısında bulunuyor. Makalede yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amacı taşıyor.

Related Posts

Yemeden önce dikkat: Renkli dondurmaların görünmeyen tehlikesi

Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cihangir Akgün, hazır dondurmalarda kullanılan katkı maddelerinin çocuklarda dikkat eksikliği, hiperaktivite ve davranış problemlerini tetikleyebileceği konusunda uyardı.

Cömertliğin beyni bulundu: Bu bölge zarar gördüğünde bencilleşiyoruz

Cömertliğin sadece bir karakter özelliği değil, nörolojik bir mekanizmanın sonucu olabileceği ortaya çıktı. Almanya’nın Düsseldorf Üniversitesi öncülüğünde Güney Afrika, Hollanda ve İsviçre’den bilim insanlarının katılımıyla yürütülen araştırma, insan beynindeki bazolateral amigdala adlı bölgenin cömertlik ve empatiyle doğrudan ilişkili olduğunu gösterdi.

Yeni keşif tarihi yeniden yazdıracak: Yaşamın nasıl başladığına dair bilgiler ters yüz oldu

Bilim insanlarının elde ettiği son bulgular, yaşamın kökenine dair ezberleri bozdu. Milyarlarca yıl öncesine uzanan izler, Dünya’daki ilk canlılığın sanılandan çok daha önce ve farklı koşullarda ortaya çıkmış olabileceğini gösteriyor.

Uzmanı uyardı: Günde 100-150 gramın üzerinde et tüketmeyin

Uzman diyetisyen, Kurban Bayramı dolayısıyla vatandaşlara sağlıklı beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu. Bayram sofralarında sıkça tüketilen kırmızı etin, doğru şekilde pişirilmesi ve dengeli tüketilmesi gerektiğine dikkat çekip özellikle kronik rahatsızlığı olan bireylerin dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Kırklareli’nde sağlıklı yaşam ve kan bağışı etkinliği düzenlendi

Kırklareli’nde, sağlıklı yaşam bilincini artırmak ve kan bağışını teşvik etmek amacıyla farkındalık etkinliği düzenlendi.

ABD’de BionTech aşılarına ‘Genç erkeklerde kalp hasarı riski oluşturabilir’ uyarısı eklenecek

ABD’de BionTech aşılarına ‘Genç erkeklerde kalp hasarı riski oluşturabilir’ uyarısı eklenecek