Şam’daki geçici yönetimin Savunma Bakanı: Rus üsleri Suriye’ye fayda sağlarsa açık kalabilir

Suriye’deki Heyet Tahrir Şam (HTŞ) yönetiminin Savunma Bakanı Murhaf Ebu Kasra, ABD’nin The Washington Post (WP) gazetesine verdiği röportajda, akıbeti merak konusu olan Suriye’deki Rus askeri üsleri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Kasra, Kremlin’le varılacak herhangi bir anlaşmanın ülkeye fayda sağlaması durumunda Suriye’deki Rus hava ve donanma üslerinin açık kalabileceğini söyledi.

Kasra, Rusya’nın geçici Suriye yönetimine yönelik tutumunun aralık ayında Rusya’ya kaçan Beşar Esad’ın devrilmesinden bu yana ‘önemli ölçüde iyileştiğini’ ve Şam’ın Moskova’nın taleplerini değerlendirdiğini ifade etti. Kasra, Esad’ın müttefiki olan Moskova yönetimine ilişkin, “Siyasette kalıcı düşmanlar yoktur” dedi. Rusya’nın Tartus’taki deniz, Lazkiye’deki Hmeymim hava üssünü korumasına izin verilip verilmeyeceği sorusuna Kasra, “Bundan Suriye fayda sağlayacaksa evet” cevabını verdi.

‘HEM ABD HEM TÜRKİYE İLE MÜZAKERELER YÜRÜTÜLÜYOR’

Suriye’deki geçici yönetimin Savunma Bakanı Kasra, ‘Beşar Esad’ın Rusya’ya gitmeye karar verdiğinde (Rusya ile) anlaşmaya varılmasının kendileri için imkansız olduğunu düşündüğünü’ söyleyen Kasra, “Belki de onlarla (Rusya) ile ilişkiler önce Suriye’nin, ardından onların çıkarlarına hizmet edecek şekilde yeniden kurulabilir” diye konuştu.

Kasra ayrıca, Suriye’nin birçok ülkeyle savunma anlaşmaları yapmayı düşündüğünü ve hem ABD hem de Türkiye ile ülkedeki askeri üslerinin statüsü konusunda hassas müzakereler yürütüldüğünü belirtti. Kasra, ABD’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda askeri varlığını sürdürüp sürdürmeyeceği konusunun da ‘müzakere aşamasında’ olduğunu vurguladı. Kasra, Şam’daki hükümetin Suriye’deki ABD ve Türk askeri üslerinin statüsü konusunda müzakere yürüttüğünü belirterek, Ankara ile yapılacak yeni askeri anlaşmaların ülkedeki Türk güçlerinin azaltılmasını ya da ‘yeniden dağıtılmasını’ içerebileceğini sözlerine ekledi.

YPG’nin Suriye’nin kuzeyindeki ve kuzeydoğusundaki varlığına da değinen Murhaf Ebu Kasra, Suriye’deki HTŞ yönetiminin başkanı Muhammed el Colani’nin (Ahmed el Şara) amacının bölgenin Şam’ın kontrolü altına girmesini ve hükümetin bölgedeki hapishaneleri kontrol etmesini sağlamak olduğunu söyledi. “Askeri çözüm her iki tarafta da kan dökülmesine neden olacak” diyen Kasra, “Bizim değerlendirmemize göre çözüm barışçıl olacak. Askeri bir çözüme meyilli değiliz” şeklinde konuştu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Related Posts

Yunan askeri tesisin fotoğrafını çeken 4 Çinli tutuklandı

Yunanistan’da askeri tesisin fotoğrafını çekitiği tespit edilen biri çocuk 4 kişi gözaltına alınarak tutuklandı. Yunan Devlet Televizyonu ERT’in haberine göre, 47 yaşında bir çift, onların 15 yaşındaki oğlu ve 53 yaşlarındaki arkadaşlarının Tanagra …

‘Yeliz’ lakaplı Ahmet Hamdi Çamlı, yine Atatürk dönemini hedef aldı: ‘Seninki sadece Dersim’de 50.000 Alevi’yi katletti’

“Kanlı 1923 darbesi” ifadesiyle tepki çeken eski AKP Milletvekili, “Yeliz” lakaplı Ahmet Hamdi Çamlı, bir kez daha Atatürk dönemini hedef alan paylaşımda bulundu. Sosyal medyada “Atatürk fotoğraflı” bir kullanıcıya yanıt veren Çamlı, “Seninki sadece Dersim’de 50.000 bebe, yaşlı, kadın Alevi katletti…” dedi.

Kastamonu’da orman yangını çıktı, 10 hektar alan zarar gördü

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde anız yangınında alevler ormana sıçradı. Havadan ve karadan yapılan müdahaleyle kontrol altına alınan yangında 10 hektar alan zarar gördü.

İstanbul’da sıcak havadan bunalanlar sahil ve parklarda vakit geçirdi

Hafta boyunca yapılan uyarıların ardından bugün kent genelinde ortalama sıcaklık 35 dereceye kadar yükseldi. Saat 13.20 itibarıyla sıcaklıklar Tuzla ve Çekmeköy’de 39, Şile’de 38, Eyüpsultan, Kartal, Sarıyer ve Ümraniye’de 37 derece ölçüldü. Sıcak …

Bu marka krakerler geri çağrılıyor: Etikette büyük hata

Amerika Birleşik Devletleri’nde, popüler atıştırmalık markası Ritz’in fıstık ezmeli krakerleri yanlış ambalajlama nedeniyle ülke genelinde acil olarak geri çağrıldı.

Ermenistan yol ayrımında: Paşinyan ile Kilise arasında kriz derinleşiyor

Ermenistan’da Başbakan Nikol Paşinyan ile ülkenin en üst düzey Hristiyan liderleri arasında yaşanan anlaşmazlık derinleşiyor. Paşinyan, Ermeni Apostolik Kilisesi’nin merkezi Eçmiyazin’i “anti-Hristiyan, ahlaksız, ulus ve devlet karşıtı bir grubun …