Türkiye’de yabancıların konut alırken tercih ettiği şehirler değişti

TÜİK Verilerine Göre Türkiye’de Konut Satışları Arttı

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yaptığı derlemeye göre, ülke genelinde ocak-nisan döneminde 454 bin 145 konut satıldı. Geçen yılın aynı döneminde ise satılan konut sayısı 355 bin 173’tü. Böylece, konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27,9 arttı.

Yabancılara yapılan konut satışlarında ise bir azalma yaşandı. Özellikle İstanbul, Antalya ve Mersin’de yabancılara satılan konut sayısında düşüş gözlemlendi. Ancak Ankara, İzmir ve Sakarya’da ise artış yaşandı. Bu durum, yabancıların Türkiye’de konut alımı tercihlerindeki değişiklikleri yansıtıyor.

Yabancıların İstanbul’da Konut Satın Alımı Azaldı

Ocak-Nisan 2024 döneminde yabancılara İstanbul’da 6,957 konut satıldı. Ancak bu yılın aynı döneminde bu rakam 6,018’e geriledi. Dolayısıyla, İstanbul’da yabancılara yapılan konut satışı yıllık bazda yüzde 13,5 azaldı.

Geçen yılın ilk 4 ayında yabancılar İstanbul’da 2,460 konut satın alırken, bu yıl bu sayı 2,314’e düştü. Bu durum, İstanbul’da yabancılara konut satışının yıllık bazda yüzde 5,9 azaldığını gösteriyor.

Antalya’da ise geçen yılın aynı döneminde 2,478 konut yabancılara satılırken, bu yıl bu rakam yüzde 20,7 azalışla 1,965’e geriledi.

Mersin’de Ocak-Nisan 2024’te yabancılara satılan konut sayısı 662 iken, bu yılın aynı döneminde bu rakam yüzde 29,8 düşüşle 465 oldu.

Ankara’da Yabancılara Konut Satışı Arttı

Ankara’da yabancılara satılan konut sayısı geçen yılın ilk 4 ayında 170 iken, bu yılın aynı döneminde 192’ye yükseldi. Bu durum, Ankara’da yabancılara konut satışının yıllık bazda yüzde 12,9 arttığını gösteriyor.

İzmir’de ise yabancılar geçen yılın aynı döneminde 106 konut alırken, bu yıl bu rakam yüzde 16 artarak 123’e ulaştı.

Sakarya’da da Ocak-Nisan döneminde yabancılara 99 konut satıldı. Geçen yılın aynı döneminde ise bu rakam 82 idi. Bu durum, Sakarya’da yabancılara yönelik konut satışının yıllık bazda yüzde 20,7 arttığını gösteriyor.

Related Posts

Küresel dengeyi sarsacak adım mı geliyor? Piyasalar kararı bekliyor

İran Parlamentosu Hürmüz Boğazı’nın kapatılmasını onayladı. Son kararı ise İran dini lideri Hamaney, verecek. Bu kararın piyasalara etkisi ne olacak? Petrol, altın, dolar ve borsada son durum ne? İşte detaylar…

Türkiye’nin en büyük çiftçi kuruluşunun borcu dudak uçuklattı

Türkiye’nin en büyük çiftçi kuruluşu olan ve bünyesinde TORKU gibi önemli bir markayı da barındıran Konya Şeker’in borcu dudak uçuklattı. Şirketin 67 milyar 835 milyon 516 bin borcu olduğu öğrenilirken, bağımsız denetçi tarafından yapılan denetimde, “İşletmenin sürekliliğinin devamına ilişkin ciddi şüphe oluşturacak bir belirsizlik olduğu” görüşüne verildi.

Sigara ve tütün ürünlerine dev vergi zammı hazırlığı

Yeni hazırlanan tasarıya göre, tütün ürünlerine uygulanan vergilerde ciddi artışlar öngörülüyor. 1.000 adet sigara için belirlenen asgari vergi miktarının yaklaşık %139 oranında artırılarak 215 euroya kadar yükselmesi bekleniyor. Kıyılmış tütün …

Altını sollamaya başladı: Gümüşte tarihi yükseliş trendi!

Ortadoğu’daki jeopolitik gerilimler güvenli liman talebini artırdı. Gümüş, yatırımcıların odağında yükseliş trendi yakaladı. Altın ise geçici bir duraklama sürecinde.

Erdoğan: Teknoloji ve savunmaya destek 500 milyar TL’ye çıkarıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın partisinin grup toplantısında “Orta yüksek ve yüksek teknolojili yatırımlar için ‘Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Programı’nın büyüklüğünün 500 milyar liraya çıkarıldı.” ifadelerini kullandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da Erdoğan’ın söylediklerini değerlendirdi.

19 milyon müşterinin alışveriş röntgeni hazır

Boyner Grup’un dijital icadı olarak 2015 yılında yola çıkan Hopi, 10’uncu yılında perakende sektörüne yönelik “Hopi Perakende Raporu 2024”ü tanıttı.