Uykusuzluk kâbusu bitti: Bu basit yöntemle uykuya dalabilirsiniz!

Egzersizin Uyku Kalitesi Üzerindeki Etkileri

Uzmanlara göre, daha sağlıklı bir uyku için birçok farklı yöntem mevcut. Bazı alışkanlıklar arasında akşamları sıcak duş almak, uyumadan önce elektronik cihazları kullanmamak yer alıyor. Ancak yapılan araştırmalar, tüm bu öneriler arasında egzersizin önemli bir yere sahip olduğunu ortaya koyuyor.

Yapılan detaylı bir araştırma, düzenli egzersizin uyku kalitesini önemli ölçüde artırdığını gösterdi. Hem kısa süreli hem de sürekli egzersizlerin, daha hızlı uykuya dalmanıza, gece boyunca daha az uyanmanıza ve sabahları daha dinç bir şekilde uyanmanıza yardımcı olduğu belirtildi.

Özellikle aerobik egzersizler, yani yürüyüş, koşu, bisiklet veya yüzme gibi büyük kas gruplarını çalıştıran aktiviteler, uyku kalitesi üzerinde olumlu etkilere sahip olabilir.

EGZERSİZİN UYKU ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Peki, egzersiz tam olarak nasıl daha iyi bir uykuya yardımcı oluyor? Uzmanlara göre egzersizin melatonin hormonunun salgılanmasını artırdığı düşünülüyor. Melatonin, vücudun doğal uyku düzenleyicisi olarak bilinir ve uykuya dalmanızı kolaylaştırabilir.

Ayrıca, egzersiz vücut sıcaklığını artırır ve egzersiz sonrasında vücut rahatlar. Bu sıcaklık değişiminin uykuya geçişi kolaylaştırdığı düşünülmektedir.

Bunun yanı sıra, düzenli egzersizin depresyon ve anksiyete gibi ruh sağlığı sorunlarına iyi geldiği bilinmektedir. Ruh halini iyileştiren egzersiz, uyku kalitesini dolaylı yoldan da olumlu etkileyebilir.

Nottingham Trent Üniversitesi’nden Egzersiz, Beslenme ve Sağlık bölümünden öğretim üyesi Emma Sweeney’a göre, günlük olarak sadece 30-60 dakika egzersiz yapmanın bile uykuya dalma süresini kısaltabileceğini ve daha iyi bir uyku çekmenize yardımcı olabileceğini vurguluyor. Sweeney, düzenli egzersizin bu etkileri artırabileceğini belirtiyor.

Related Posts

Bu belirtilere dikkat: Mevsim geçişi migreni tetikliyor!

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Öztürk, ’’Hava basıncındaki değişimin de (barometrik) bazı kişilerde migren ataklarını başlatmaya neden olabilir. Özellikle ilkbahar, sonbahar gibi mevsim geçişlerindeki sıcaklık değişimlerine bağlı olarak yaşanan basınç farklılıkları migreni tetikleyebilir’’ dedi.

Bebeklerini sallayan, zıplatan ebeveynler dikkat: Hayati risk taşıyor!

Bebeklerini sallayan, zıplatan ebeveynler dikkat: Hayati risk taşıyor!

Aşırı aktif mesane kadınları tehdit ediyor! Ani idrar yapma isteği en tipik belirtisi

“Ani idrarım geldi, yetişemedim”, “Çok sık idrara çıkıyorum, böbreklerim iyi çalışıyor”, “Evden çıkmadan önce mutlaka tuvalete girerim” Günlük hayatımızda yaşadığımız veya çevremizden sıkça duyduğumuz bu yakınmalar, toplumda “aşırı aktif mesane” olarak bilinen mesane hiperaktivitesi hastalığının sinyali olabilir.

3-2-8 egzersizi göbek yağını hızlıca yakıyor

Pilates uzmanı Nonna Glaser mimarı olduğu “3-2-8” antrenman yönteminin göbek yağlarından en hızlı kurtulma yolu olduğunu belirtiyor. Peki, 3-2-8” antrenman yöntemi nasıl çalışıyor?

‘Gücü basitliğinde’: Sirke temizlikte ne kadar etkili?

Sirke, bir temizlik ürünü olarak insanlar ve gezegen için çok çeşitli faydalara sahip. Ama inceliklerini bilerek kullanmak gerekiyor.

‘Aile Sağlığı Merkezleri depreme hazır mı?’

Aile Sağlığı Merkezlerinin (ASM) depreme dayanıklılığına ilişkin açıklama yapan Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, “ASM’leri merkeze alan hiçbir ciddi yeniden yapılandırma çalışması yapılmadı. Bu ihmalin faturası çok ağır olabilir” dedi.