Yemeden önce dikkat: Renkli dondurmaların görünmeyen tehlikesi

Çocuk Sağlığı Uzmanı Uyarıyor: Hazır Dondurmalar Çocuklarda Dikkat Eksikliğine Yol Açabilir

Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cihangir Akgün, hazır dondurmaların içindeki koruyucular ve yapay tatlandırıcıların çocuklarda dikkat eksikliği, davranış bozukluğu ve alerjik reaksiyonlar gibi istenmeyen sorunlara neden olabileceğine dikkat çekti.

‘KATKI MADDELERİ VE KORUYUCULARA DİKKAT’

Hazır dondurmalarda bulunan katkı maddelerinin çocukların sağlığını olumsuz etkileyebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Akgün, “Bu ürünlerde kullanılan koruyucular ve yapay tatlandırıcılar çocukların dikkat eksikliği, dikkat dağınıklığı ve davranış bozukluklarına sebep olabilir. Ayrıca alerjik reaksiyonlara da yol açabilir.” dedi.

Yapılan bilimsel çalışmaların da bu konuda endişe verici sonuçlar ortaya koyduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Akgün, “Hazır dondurmalarda süt yerine süt tozu ve doğal şeker yerine glikoz şurubu kullanılıyor. Bu maddelerin çocuklar üzerindeki etkileri göz ardı edilmemeli.” şeklinde konuştu.

‘GÜVENİLİR ÜRETİCİLERİN DONDURMALARINI TERCİH EDİN’

Ailelere tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Akgün, “Ailelerin tercih etmesi gereken dondurmalar, katkı maddesi içermeyen ve güvenilir üreticiler tarafından üretilenlerdir. Bu tür dondurmalar günlük süt ve doğal şeker kullanırken, koruyucu ve kıvam artırıcı maddeler içermez. Hem sağlıklı hem de lezzetli bir seçenek sunarlar.” şeklinde önerilerde bulundu.

Evde de doğal malzemelerle dondurma yapmanın mümkün olduğunu belirten Prof. Dr. Akgün, “Hazır dondurmalardaki katkı maddelerinin uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini unutmamak gerekir. Bu nedenle ailelerin bu konuda daha bilinçli hareket etmeleri önemlidir.” dedi.

Related Posts

Yaşlılıkta düzenli sağlık takibi yaşam kalitesini artırıyor

Yaşlılıkta düzenli sağlık takibi yaşam kalitesini artırıyor

Uzmanlar uyardı: Kelle paça yerine bu çorbayı için

Kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden kelle paça çorbası hakkında dikkat çeken bir uyarı yapıldı. Uzmanlar, bu çorbanın aşırı tüketiminin sağlık açısından olumsuz etkileri olabileceğini belirterek, alternatif olarak morina balığını önerdi.

Ruh sağlığında sahtecilik tehdidi… Prof. Dr. Gökhan Malkoç: ‘Ruh sağlığı yasasının çıkarılması şarttır’

Türkiye genelinde yürütülen sahte diploma operasyonları kapsamında adı anılan isimlerden birinin de kamuoyunda psikolog olarak bilinen Abdullah Volkan Uçak’ın olması; sahte unvanlarla faaliyet gösteren kişilerin yurttaşların ruh sağlığını da tehlikeye attığını gösterdi. Konuya ilişkin konuşan Türk Psikologlar Derneği Başkanı Prof. Dr. Gökhan Malkoç, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada psikologların meslek yasası olması ve üniversitelerin psikoloji bölümlerinin standartlarının da yükseltilmesi gerektiğini belirtti.

Orman yangınlarının ardından ‘hava kirliliği’ alarmı: Şikayetler arttı, başvurular yüzde 30 arttı

Bursa’da günlerce devam eden orman yangınlarının ardından solunum yolu şikayetiyle hastaneye başvuranların sayısında yüzde 30 artış yaşandığı öğrenildi. Uzmanlar kronik hastalığı olanların maskeyle dolaşması uyarısında bulunurken özellikle akut ve yoğun maruziyetlerde ölüm riskinin yüzde 5-8 arttığını vurguladı.

Ne avokado ne de kayısı: Bağırsak için en iyi meyve açıklandı

Uzmanlar, sağlıklı bir sindirim sistemi için günlük 25 ila 38 gram lif tüketilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Ancak bu miktara ulaşabilenlerin oranı oldukça düşük. Yapılan değerlendirmelere göre, erkeklerin sadece %3’ü, kadınların ise yaklaşık %10’u önerilen lif miktarını günlük olarak karşılayabiliyor.

Cömertliğin beyni bulundu: Bu bölge zarar gördüğünde bencilleşiyoruz

Cömertliğin sadece bir karakter özelliği değil, nörolojik bir mekanizmanın sonucu olabileceği ortaya çıktı. Almanya’nın Düsseldorf Üniversitesi öncülüğünde Güney Afrika, Hollanda ve İsviçre’den bilim insanlarının katılımıyla yürütülen araştırma, insan beynindeki bazolateral amigdala adlı bölgenin cömertlik ve empatiyle doğrudan ilişkili olduğunu gösterdi.